Itálie na prodloužený víkend

Prodloužený víkend od pátku do pondělí v Itálii s kamarády Blankou a Vaškem. Pisa, San Gimignano, Florencie, San Marino, Gatteo A Mare, Benátky, Triglav, Český Krumlov!

Fotky v textu jsou nejenom moje. Za doplnění do celku díky Dejně, Bláně a Vaškovi!

Odjíždíme ve čtvrtek večer a ve Florencii se objevujeme v pátek ráno kolem sedmé. Je zima, vichr a déšť. Předpověď slibuje na odpoledne sluníčko, co ale s dopolednem? Dejna začne pročítat tipy z průvodce a Vašek se chytí – vznikne tak plán na návštěvu Pisy a San Gimignana. Jedeme!

Pisa

Taková povinná Itálie. To je Pisa. Nakupujeme první dárky z cesty a také mizí černé mraky a vylézá sluníčko :-)

Dejna taky zkouší najít Travoltu :-)

San Gimignano

Staré kamenné městečko na vysokém kopci – San Gimignano. Všechna parkoviště plná, takže parkujeme někde v odbočce na hulváta za jiným cizincem. Společně se tomu parkingu zasmějeme s tím, že jsme zvědaví, zda nás někdo vyhmátne a za kolik to bude :-)

Krásné městečko s ohromnou atmosférou! Až na to jídlo (pizza z mrazáku) si ho maximálně užíváme! I veřejné záchodky jsou tam nádherné. Nemluvě o tom, že Dejnuš sežene konečně po letech svůj vytoužený slamák. V obchodě pro děti :-)

Florencie

Konečně Florencie – náš hlavní cíl v Itálii! Po kličkování titěrnými uličkami bez navigace (slabý signál) se ubytujeme na hotýlku, zaparkujeme auto o kus dál v podzemních pidi garážích a rychle, abychom nestihli usnout, vyrážíme pěšky do centra.

Zmrzlina, pizza, selfíčka, pohoda… nakonec trávíme západ slunce při poslechu kytaristy na Ponte Vecchio. Krásný večer!

Povečeříme a projdeme si to celé ještě jednou za tmy :-)

San Marino

Zavrhujeme rychlejší dálnici a vyrážíme do zákrut hor směr San Marino. Nádherná cesta, úžasné výhledy, krásné serpentýny :-) A nakonci všeho – rovinka až k San Marinu.

V San Marinu parkujeme „nějak divně“. Rozhodně zadarmo. A rozhodně kousek od centra. :-)

Po vstupu děláme správné rozhodnutí. Místo doleva s proudem turistů vyrážíme doprava, kde není nic. A užijeme si několika relativně prázdných zákoutí, výhledů a uliček. Pak už se bohužel napojíme na vrchní turistické tepny a mezi obchody s parfémy, hodinkami a turistickými cetkami alespoň poprvé spatříme moře a pak hurá pryč. Z turistické šílenosti, přes kterou není vidět dřív jistě nádherné kamenné město.

Gatteo A Mare

Několik dní cestování je potřeba na chvilku utnout. Takže jedeme k moři, na chvíli se rozplácnou na sluníčko, vymáchat se v moři a odpočinout si.

Ubytování máme přímo na pláži, večeříme ve městečku, kdy pražmu pečenou v soli nám závidí všichni okolo. Strávíme nemálo času ve video herně, kde si Dejna plní svůj dětský sen, a jdeme spát.

Nedělní dopoledne ale strávíme ještě jednou před hotelem na pláži. Prostě sluníčko a vodu v Itálii si užít musíme! Jen holky sežehnou medůzy :/

Benátky

V neděli odpoledne se přesouváme do kempu Fusina, který je jen přes zátoku od Benátek. Původně chceme rozbalit stany, ale zjistíme, že stan pro 2 osoby stojí stejně, jako maringotka. Jen ta maringotka má navíc vlastní sprchu, záchod a klimatizaci. Takže je jasno :-)

Rychlé převlečení a hned nasedáme do trajektu před kempem a za 20 minut jsme v Benátkách!

Opakujeme osvědčený scénář z Florencie – procházka, večeře (tentokrát ve vtipné restauraci s pánem od kolotočů v gigantickém bílém obleku, který po zjištění, že jsme z Prahy, pronesl jen: „Mama mia!“), večerní procházka.

A abychom nezapomněli – při večeři se holky pomstily žahavcům z ranního koupání!

Slovinsko

V pondělí si to místo rychlejšího návratu domů po dálnici vykroužíme přes Slovinské Alpy. A děláme dobře! Ty výhledy! Ta hory! Ta faaakt ledová voda! Super! Sem někam musíme nasměrovat příští dovolenou!

Český Krumlov

Blanku na hranicích napadá zkusit stihnout Stezku v korunách stromů na Lipně. Takže otáčíme auto a jedeme směr Lipno. Přijíždíme pozdě… ale! Díky tomu můžeme cestou domů navštívit Český Krumlov :-) v klidu si ho projdeme, pokocháme se, já už neudělám pro jistotu ani jednu fotku. Naštěstí fotí aspoň Dejnuš :-)

Doma brzo! Čeká nás špenát od mamky, spokojené holčičky a únava z cesty :-)

Kdyby vám někdo tvrdil, že se nedá udělat hezký výlet do Itálie za 4 dny, tak vám kecá! Díky Blanko a Vašku za super společnost! Doufáme, že se vám výlet v našem neplánovacím stylu líbil :-)