Londýn s Gillian Anderson

20. 4. 2019 2019, Cestování, Evropa

Na 4 dny v Londýně, do divadla na Gillian Anderson <3

Dejna: Své Akta X sny jsem si už začala plnit se vším všudy. Davida Duchovnyho jsem naživo viděla už dvakrát (2017 ve Vancouveru z dálky, letos v Berlíně zblízka), ale pořád jsem ještě neměla tu čest potkat se (nebo se i jen zahlédnout) s Gillian Anderson. Když tu éterem proběhla informace, že bude na jaře 2019 hrát v londýnském Noel Coward Theatre roli Margo Channing ve hře All about Eve a bylo jasno. U toho zkrátka musíme být!

Letenky jsme pořizovali vzhledem k možnému Brexitu až těsně před samotným odletem, ale jinak jsme přípravy nepodcenili. Zejména jsme nastudovali samotnou předlohu divadelní hry, stejnojmenný film z 50. let minulého století, v hlavní roli s fantastickou Bette Davis. A ten nás doopravdy nadchnul. Samotnou Gillian jsem si v hlavní roli Margo uměla naprosto skvěle představit a těšila jsem se o to víc.

Týden před naší cestou jsme pak ještě v rámci NT Live vysílání přímého přenosu z divadla v pražském kině Aero zhlédli už samotnou hru, a to byla taková paráda, že jsem se nemohla už tuplem dočkat.

Do Londýna jsme nakonec letěli na dlouhatánské 4 dny. První velký výlet bez Vojtíka, který to u babi s dědou zvládl myslím skvěle. My si to v Anglii užili, že už to snad ani víc nešlo. Ubytovaní jsme byli u dvou prima kluků – Turka Kenana s Brazilcem Paolem, se kterými jsme povídali dlouho do noci, užívali si Paolovy nakažlivé hyperaktivity, míchaných drinků, bohatých snídaní a pohody na jejich zahrádkoterase. Na to, že jsme původně chtěli bydlet v soukromí hotelu, se toto ukázalo jako skvělá volba. Tím spíš, že do centra Londýna se odtud dalo dojít v podstatě pěšky.

Za 4 dny se z nás stali zkušení cestovatelé MHD po Londýně. I když úplně hladký průběh nám překazila týden trvající demonstrace proti změnám klimatu. Počasí nám přálo a tak jsme každý den nachodili hromady kilometrů a užívali si sluníčka a pohody a památek, jen Big Ben byl bohužel nějaký nemocný. Londýn se nám doopravdy zalíbil.

Hned první večer ve čtvrtek jsme na radu zkušenější lovkyně slavných osobností jeli okouknout terén kolem divadla a zkusili jsme i štěstí na samotnou Gillian. Čekání předcházela vtipná návštěva foyer divadla, kde právě hra probíhala. Pomocí šeptání a postupné asistence asi 6 lidí se nám podařilo zakoupit program. A pak už jsme stáli na značkách a pokoušeli štěstí. A štěstí jsme měli, Gillian se ten den doopravdy podepisovala. A tak jsem se s ní viděla poprvé a nepamatuju si z těch cca 3 vteřin vůbec nic :-D Kdybych neměla fotodokumentaci, snad bych tomu ani nevěřila.

Ubíhaly další sluníčkové dny v Londýně, až tu byla sobota a konečně den D. Den, kdy uvidíme Gillian nejen znovu, ale tentokrát přímo v divadle. Navíc za námi dorazila kamarádka Verča a tak to bylo celé ještě veselejší. Lístky jsme měli luxusní, 6. řada byla naprosto ideální a 2 hodiny kochání se naprosto dokonalou Gillian byly prostě neskutečné. Tajil se mi dech, Gill byla famózní, role dokonalá a … doteď nemám slov. A protože jsme měli štěstí podruhé, opět se Gillian po hře podepisovala. A protože jsme tentokrát věděli, do čeho jdeme, bylo celé setkání lepší, intenzivnější a díky Verče doslova nezapomenutelné. Gillian je prostě boží, děsně sympatická, maličká, nádherná, okouzlující ženská s roztomilým vřelým a milým úsměvem. A já si těch opětovných několik vteřin slávy tentokrát doopravdy moc užila. Děkuju, děkuju všem zúčastněným za takový zážitek.

A pak následoval už jen přesun na anglický venkov k Holíčkům, poslední noc a ranní cesta na letiště.

Londýn nám učaroval tak moc, jak nás ani ve snu dopředu nenapadlo a Gillian už byla jen třešinkou na dortu. Troufám si říct, že to nebyla naše poslední ostrovní návštěva.